Kenya
 
Start
Uppåt
Kenya
Ecuador/Colombia
Teneriffa

 

Reseskildring från vårt Kenya-äventyr

Det började med att vi fick besök av ett par från Sundsvall som ville att vi skulle åka ner till Kenya för att bl a utveckla musik, dans och drama med musikterapi i botten. Platsen är en ö som heter Lamu och ligger 30 mil norr om Mombasa nära gränsen till Somalia. En underbar turistö där både delfiner och sköldpaddor visar sig om du tar en tur längs dess underbara kust i en av de många dhows som många vänliga människor erbjuder dig.

Detta par, Hans och Carina Frejd har ett hotell där, men är också mycket engagerade i Lamu's befolkning, speciellt inom skolans område. Man har bildat en stiftelse tillsammans med rektorer från en skola där man erbjuder elever att söka bidrag för att kunna få börja gå i en skola. Fattigdomen är stor med många ensamma mödrar där maken antingen är död eller så har han övergivit sin familj. Speciellt flickor har svårt att få börja skolan eftersom pojkar prioriteras. Därför har insatserna för flickor intensifierats.

Under ett par års tid hade Carina och Hans försökt att skicka datorer till Kenya, men det hade inte lyckats, 24 datorer "försvann" i tullen. Vi kom att språka om detta under vårt möte och Sture som känner Lennart Eriksson på Hoppets Stjärna ringde ner till honom för att se om vi kunde samordna transporten ner till Kenya. Först lät det inte hoppfullt då det är höga tullar för införsel av saker från sverige.

Men Guds ande är större än vad vi ens kan förstå. Nu började en räcka av händelser som gjorde oss förstummade.

Lennart ringde och sa att Hoppets Stjärnas representant, Harold Mganga, skulle komma till Sverige och att vi skulle kunna få träffa honom för diskussioner.

Spänningen var stor då vi träffades på kontoret i Sundsvall. Vi möttes av en fantastisk man, värdig, och en Guds man som utstrålade kärlek. Han berättade att Hoppets Stjärna hade fått skattebefrielse så nu kunde hjälpsändningarna sätta igång. Vi bad om ett samarbete och det tog fart. Vi började samla ihop nya datorer, tack till Umeå Universitet. Vårt hem fylldes av datorer, 30 st. sammanlagt, som skulle ses över, repareras där det gick och utbyte av delar till andra. Sture hade ett styvt jobb med att få allt att funka. Eftersom vi lever i pappersbrukssamhället Husum var det väl självklart att vi skulle samla ihop papper för transport till Kenya.

Ett företag här i Husum, erbjöd oss 6 ton papper. Vi var förstummade! Har vi papper måste vi ha pennor. Vi gick till Terminalen i Örnsköldsvik som har kontorsmateriel och där fick vi massor av pennor och block. Packningen var ett annat problem eftersom vi behövde pallar och truck. Detta ordnade sig via ett företag här i Husum, Raimond Westman, som var vänliga nog att ställa sin lokal till vårt förfogande. Nu återstod det sista för samlastning med Hoppets Stjärna i Växjö. Från Skellefteå Bilfrakt gick en transport 2 dagar innan lastningen skulle ske i Småland. Där fick vi ytterligare kläder och andra saker som kom väl till pass i Kenya. Veckan innan påsk 2001 gick så containern iväg via Rotterdam till Mombasa, Kenya.

Den första maj får vi ett mejl från Mombasa att lasten kommit till destinationsorten och vi var glada.

Då vi höll på att packa som bäst tänkte Margot; "Det hade varit roligt att själv få vara med och dela ut alla saker som vi samlat in". Vi hade under ett antal månader varit ute och sjungit och sparat alla slantar som vi kunde. Sen har Herren fyllt på så att när vi skulle betala resan hade vi pengar på kontot.

Vi kunde alltså vara med om den spännande dagen då datorerna kom från Mombasa med pickup, körd av Hoppets Stjärnas representanter Harold och John.

Sista delen av resan skedde med båt över vattnet till ön Lamu i mörker.

Nu var hela vårt projekt i hamn. Under 2 veckors tid hade vi fullt upp med att knyta kontakter med skolmyndigheter och skolor för att installera datorerna och dela ut papper och pennor. Att se den glädje som gick genom ön över de gåvor vi hade med oss från Sverige önskar vi att alla fått se. 4 av datorerna gick till en flickskola och det gladde oss oerhört.

Kommentar som hördes; "Tänk att vi ville hjälpa till med deras utveckling!" Skolklass med glada elever

Vi möttes av en oerhörd respekt som representanter för Guds kärlek till Lamu’s folk. Tanken har funnits att vi även skulle kunna starta ett annat stort projekt.
Att kunna starta en praktisk-estetisk utbildning där vi får arbeta med de som inte riktigt hänger med i den svåra konkurrensen. För precis som i Sverige har även vissa av dom problem med läs och skrivsvårigheter och många även har även svårt med matematiken.

 

Ett stort Tack till alla företag och framför allt Hoppets Stjärna som gjorde hela detta projekt så välsignelserikt.

Det var många turister där som vandrade i Karen Blixens fotspår och det var inte svårt att känna vinddraget för Kenyas folk berör och vi tror att Gud har en speciell plan för Kenya som vi gärna vill vara med i.

 Hör av er till oss för vidare information om Lamu.

 Vi önskar Er alla som hjälpte till; Guds rika välsignelse!

 Margot och Sture

 

Start | Följ oss | Elena | Intressen | Undervisning | Biography English | Musiksidan | Fotogalleri

Webbplatsen uppdaterades måndag 29 augusti 2016